Yağ Filtresi Nedir? Çeşitleri ve Değişimi

Yağ Filtresi Nedir? Çeşitleri ve Değişimi

 

Yağ filtresi nedir?
Motorda dolaşan motor yağını
 sürekli olarak filtreleyerek motora zarar verebilecek partiküllerden temizleyen, yağın motora temiz akışını sağlayan parçaya yağ filtresi denir.



Yağ
 filtresi ne işe yarar?
Motor yağı, zamanla motorda oluşabilecek deformasyonlar ve kullanılmış yakıtın içerdiği kimyasalların yanması sonucu oluşan kurumun motor yağına karışması sonucu kirlenir. Yağı yabancı maddelerden temizleyen ve motora her zaman temiz yağ gönderen yağ filtresinin devreye girdiği yer burasıdır. Bu nedenle motor yağ filtresi motorunuzun ömrü ve sağlığı açısından stratejik öneme sahiptir.



Yağ filtresinin maliyeti
 ne kadar?
Yağ
 filtresi araca, modele ve yağ filtresine göre değişir. Aklınızda bir miktar yağ filtresi fiyatları oluşturmak gerekirse, diyelim ki birçok araç için yağ filtresi fiyatını 15 ile 350 TL arasında bir rakam belirliyor. Bu fiyat aralığı yeterli değilse aracınıza uygun yağ filtresi fiyatını öğrenmek için buraya tıklayın.





Yağ Filtresi Çeşitleri
Günümüzde otomotiv teknolojisinde kullanılan iki tip yağ filtresi bulunmaktadır.

Vidalı Tip Filtre (Döner): Bu tip filtreye endüstri dilinde atomizer denir. Bu en yaygın kullanılan filtredir. Bu tip filtre motorun çerçevesine monte edilir. Motor çerçevesinden bir vida ile monte edilir. Vidalı tip filtreler doğası gereği dayanıklıdır. Sökülmesi ve kurulumu kolaydır. Filtre değiştirilirken motora yabancı madde girme ihtimali çok azdır.

Yağ filtre elemanı: Filtre elemanının adına endüstri dilinde kağıt filtre de denmektedir. Bu filtreler motora veya yağ pompasına entegre kanüllerin içine yerleştirilir. Bu kapsüller yüksek kaliteli, basınca ve sızdırmazlığa dayanıklı plastikten yapılmıştır. Bu sistemler modern teknolojinin getirdiği yeniliklerdir. Metal parçalar olmadan yapılan bu filtreler kolaylıkla çöpe dönüşebilir.



En
 iyi yağ filtresi markaları nelerdir?
Yenileme pazarında
 filtre üreten birçok firma var. Bunlardan bir kısmı orijinal ekipman üreticisidir (Orijinal Ekipman Üreticisi). Diğer üreticilerin OEM adı yoktur. OEM markası olmayan filtre üreticilerinin ürünlerine kötü demek doğru olmaz. Çünkü birçok firma kaliteli ürün üretiyor ama OEM anlaşmaları yok. Ancak bunları test etmeden veya tecrübeli kişilerden tavsiye almadan kullanmak bize ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle filtre seçerken kullanmamız gereken markalar kendi alanında test edilmiş araçlara filtre üreten yani OEM ismine sahip markalardır. Bu işaretlere örnek vermemiz gerekirse;
Hyundai Mobis
Mann filtre
Purflux
Ufi
Bosch
Mahle


OEM markaları bunlarla sınırlı değil! Verdiğim örnekler Türkiye pazarında rahatlıkla bulabileceğiniz, aracınıza güvenle takabileceğiniz markalardır. Aracınıza orjinal yağ filtresi fiyatını öğrenmek için tıklayınız.





Yağ
 filtresi nasıl değiştirilir?
Yağ filtresini değiştirmek
 için aracın kaputunu açmamız gerekiyor. Çoğu araçta yağ filtresi kolayca erişilebilen bir yerde bulunur. Vidalı metal yağ filtresi kullanırsanız kısa sürede aracınızda görünür hale gelecektir. Vidalı metal yağ filtreleri eski tip olduğundan yağ filtresini sökmek için birçok alet kullanılmış ve bu yöntemlerin tamamı günümüzde hala kullanılmaktadır. Bu cihazlar; Yağ filtresi, motorun çevresinde ve çevresinde yağ filtresi anahtarı, filtre sökme zinciri, filtre sökme kayışı, ayarlanabilir filtre sökme aparatı, filtre kabı ve benzeri aletlerle sökülür. Daha sonra yağ filtresi bağlantı noktası temizlenir ve yeni bir yağ filtresi takılır. Eleman tipi yağ filtresiyle donatılmış araçlarda kaputu aynı şekilde açın ve siyah yağ filtresi kapsülünü bulun. Kapsül içerisinde somun mevcut olup, kapsülün yağ filtresi kapağı uygun bir yağ filtresi anahtarı (uzun soket kolu) ile açılır. Plastik kapsül yüksek sıcaklık ve basınca maruz kaldığı için kapsülün yağ filtresi kapağı kaynamış olabilir. Bu nedenle açarken dikkatli olmalı ve çok kaba olmamalısınız. Gücü sürekli ve eşit bir şekilde artırarak yağ filtresini açmanız gerekir. Yağ filtresi kapağını açtıktan sonra çıkarırsanız, yağ filtresi kapağa yapışacaktır (birçok araçta bu durum vardır). Yağ filtresinden akan eski yağın herhangi bir yere damlamaması için filtre kapağı çıkartılırken altına bir bez konulmalıdır. Daha sonra kapağa takılan yağ filtresi çıkarılır. Yağ filtresi kapağı fren spreyi ile temizlenir. Kapak temizse, yeni yağ filtresi, yağ filtresi kapağına doğru şekilde takılmıştır. Son olarak yağ filtresi kapağına takılan filtre, yağ filtresi anahtarı ile tekrar kutuya takılıp sıkılır. Not. Bazı araçlarda basıncı dengelemek için yağ filtresi üzerinde bir çıkıntı bulunur. Bu çıkıntı kapsülün içine yerleştirilir ve karşılık gelen konumu tam olarak hizalanmalıdır. Yağ filtresini değiştirmek uzmanlık gerektiren bir iştir, yağ filtresi değiştirme teklifi için buraya tıklayın.



Yağ
 filtresi tıkandığında ne olur?
Yağ pompası, filtrelenen yağı, yağ
 pompası süzgecinden geçerek kartere yönlendirir ve yağ filtresine pompalar. Yağ filtresinde süzülen yağ pistonlara doğru hareket eder. Bu sistemin çalışması sırasında yağ filtresi tıkanır ve pistona yeterli miktarda yağ gönderemezse piston, segman ve blok yüzeyleri aşınır. Bu durum kısa süre içerisinde motorunuza ciddi zararlar vermeye başlayacaktır. Eğer aracınızda turbo varsa yağ basıncının yetersiz olmasından dolayı turbo kısa sürede zarar görebilir. Bu durumu yaşamanız halinde aracınız yeni nesil bir araç ise "düşük motor basıncı uyarısı" verecek ve aracınız çekiş gücünü kaybedecektir. Bu uyarıyı gördüğünüzde aracınızı kontrol eder etmez durdurmalısınız. Aracınızı bu şekilde kullanmaya devam etmeniz halinde yukarıda belirtilen zararlara sebep olursunuz. Kullandığınız araç yeni nesil bir araç değilse uyarı mesajı almazsınız ancak aracınız çekiş gücü kaybeder. Çekişini kaybeden aracı durdurun ve en yakın servise götürün.



Yağ
 filtresi ne zaman değiştirilmelidir?
Yağ
 filtresi her planlı bakımda değiştirilir. Bu periyodik bakım prosedürleri aracınızın marka ve modeline bağlıdır. Genellikle periyodik bakım sırasında her 10.000 km'de veya 15.000 km'de bir değiştirilir. Aracınız planlanan kilometre sınırına ulaşmamış olsa bile, yani. 10.000 km sürülmemiştir, her yıl planlı bakım yapılması gerekmektedir. Ayrıca istisnai durumlarda yağ filtresinin de değiştirilmesi gerekir. Turbo tamiri veya değişimi, motor bakımı sırasında motor yağı ve yağ filtresi değiştirilmelidir. Arabanızda motor yağı değiştirilirken yağ filtresinin de değiştirilmesi gerekir. Aksi takdirde değiştirilen yağın bir önemi yoktur. Yağ filtresi değiştirilmediği takdirde eski yağ filtresinde kalan maddeler yeni yağı çok çabuk bozacaktır. Yağ filtresi değişimi teklifi için buraya tıklayın.



Yağ filtresi
 nasıl temizlenir?
Yağ filtresi tasarımı
 gereği ve motor yağıyla temas eden bir parça olduğundan temizlenemez. Yağ filtresi oldukça stratejik bir yerde bulunduğundan dolayı değiştirilmesi gerekmektedir. \N

Etiketler: yağ filtresi, nedir, değişimi
Haziran 13, 2024
Listeye dön
Kategoriler
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR